Indien uw schuldenaar weigert te betalen in de buitengerechtelijke fase, kunnen wij in overleg met u naar de rechter stappen. We laten altijd vooraf weten wat de mogelijke kosten zijn en we gaan pas aan de slag na uw toestemming. We hebben de volgende mogelijkheden om tegen schuldenaren te procederen:
Een faillissementsprocedure kan gestart worden als er sprake is van een onbetwiste vordering. In dat geval is er geen discussie over de vordering. De faillissementsprocedure is een snelle procedure. Binnen drie weken vindt er een zitting bij de rechtbank plaats. Tijdens deze zitting beoordeelt de rechter of de schuldenaar failliet moet worden verklaard. Het doel van een faillissementsaanvraag is in beginsel om druk uit te oefenen op de schuldenaar om zo de vordering betaald te krijgen. Veel schuldenaren betalen dan alsnog. Wanneer de schuldenaar daadwerkelijk niet in staat is om tot betaling over te gaan, dan kan hij failliet worden verklaard. Er wordt dan een curator aangesteld, die de activa eerlijk verdeelt over de schuldeisers.
Bij zowel betwiste als onbetwiste vorderingen is het mogelijk om een dagvaardingsprocedure te starten, ook wel bodemprocedure genoemd. Er wordt dan een rechtszaak aangespannen tegen de schuldenaar. De rechter kan de schuldenaar veroordelen tot het betalen van de vordering. In deze procedure kan bewijs worden aangeleverd. De rechter zal vaak proberen om partijen samen een schikking te laten treffen. Het nadeel van deze procedure is dat het relatief veel tijd in beslag neemt. Een eenvoudige dagvaardingsprocedure in Nederland duurt gemiddeld zes maanden tot een jaar. Wanneer het een gecompliceerde zaak is, duurt een dagvaardingsprocedure nog langer. Een zaak kan dan ongeveer één tot twee jaar duren. Daarna kan er ook nog in hoger beroep worden gegaan. Een zaak duurt dan nog langer.
Stel direct uw vragen of plan een kennismaking in.
Bel Vannim Incasso op +31 (0)33 303 59 41
De Brand 22
3823 LJ Amersfoort
+31 (0)33 303 59 41
info@vannim.nl